Helsingin tuomiokirkon poikakuoro, (per. 1952) toimii poikien
ja nuorten miesten musiikillisena ja henkisenä kasvattajana pääkaupunkiseudulla. Kuoron piirissä on vuosittain yli 400 poikaa ja nuorta miestä yhdeksässä eri ryhmässä, joiden ikäjakauma on 3-65 vuoteen. Seitsemän vuosikymmenen aikana on kuorossa laulanut yli 3 500 poikaa ja nuorta miestä. |
Musiikin valtionpalkinto 2014 |
Monipuolista musiikkikoulutusta
Kuoron koulutusryhmiin otetaan uusia laulajia pääsykokeilla kolme kertaa vuodessa, ja noin 50-60 iältään 7-11-vuotiasta poikaa hyväksytään vuosittain CM-musiikkiopistoon ja Cantores Minores -poikakuoroon. Saatuaan min. kaksi lukukautta opetusta musiikinteoriassa, nuottikuvan lukemisessa ja laulamisessa sekä suoriuduttuaan hyväksytysti loppukokeista (musiikin perusteiden tasosuoritus 1) pojat etenevät esiintyvään A-kuoroon. Opiskelu jatkuu sen jälkeen harjoituksissa (3 kertaa 2 h/viikko) ja kaksi kertaa vuodessa pidettävillä musiikkileireillä. Äänen muuttumisen mukaan pojat siirtyvät poikaäänistä (sopraano ja altto) miesääniin (tenori ja basso). Tällä hetkellä CM-poikakuorossa ja -musiikkiopistossa laulaa ja opiskelee n. 350 3-25 vuotiasta poikaa ja nuorta miestä. Vuositasolla kuoron eri ryhmissä on yli 400 oppilasta. Seitsemän vuosikymmenen aikana kuorossa on laulanut yli 3 500 poikaa.
|
Yhteistyötä koululaitoksen kanssa
Vuonna 1996 Cantores Minores aloitti kiinteän yhteistyön Helsingin kaupungin opetustoimen kanssa. Yhteistyön tavoitteena on turvata historiallisen poikakuoron perinne maassamme, aikaistaa ja laajentaa kuorolaisille annettavaa musiikkikoulutusta ja ennen kaikkea nostaa kuoron taiteellista tasoa. Yhteistyö on saanut erittäin positiivisen vastaanoton ja tällä hetkellä Kaisaniemen ala-asteella ja Kruununhaan yläasteella CM-kuorolinjalla opiskelee jo lähes 1/3 kuoron jäsenistä. Vuonna 1995 aloitti toimintansa myös laulupainotteinen Cantores Minores -musiikkileikkikoulu 4-6-vuotiaille pojille. Vuonna 2006 sen toimintaa laajentui Pohjois-Helsinkiin (Pihlajamäki) ja Espooseen, 2007 Helsingin Pakilaan, syksyllä 2009 Vantaalle, syksyllä 2010 Helsingin Itäkeskukseen ja syksyllä 2017 Ruoholahti/Jätkäsaareen. CM-musiikkiopistossa voi lisäksi opiskella huilun- ja pianonsoittoa sekä yksinlaulua.
|
Vaativa ohjelmisto
Cantores Minores esittää vuosittain ainakin kaksi Johann Sebastian Bachin suurteosta. Pitkäperjantaisin kuullaan Helsingin tuomiokirkossa vuorovuosin J.S. Bachin Matteus- ja Johannes-passio ja joulukuussa Jouluoratorio. Bachin Messu h-molli ja motetit kuuluvat myös jatkuvasti ohjelmistoon. Brahmsin Ein deutsches Requiem on esitetty neljä kertaa, samoin Mozartin Requiem. Mendelssohn Bartholdyn oratorioista on esitetty Paulus (2002, 2014), Elias (2012) ja Lobgesang (2019). Kuoro esitti historiansa ensimmäisen kerran G.F. Händelin Messias-oratorion syksyllä 2016 ja J. Haydnin oratorion Luominen syksyllä 2019. A cappella -konserttien ohjelmisto sisältää osuudet sekä vanhaa että uudempaa eurooppalaista kuoromusiikkia unohtamatta tietenkään sen paremmin perinteisiä suomalaisia kansanlauluja kuin suomalaisten nykysäveltäjienkään musiikkia.
Kymmenien kotimaisten konserttien lisäksi CM on esittänyt ulkomaillakin useita suurteoksia eri orkestereiden kanssa, mm. Mozartin D-duurimessun Romseyn katedraalin orkesterin kanssa Englannissa v. 1970, Cimarosan Requiemin Puolassa v. 1980, Bachin h-mollimessun Dresdenin valtionorkesterin kanssa Saksassa vuosina 1985 ja 1996 sekä Beethovenin C- duurimessun Phoenixin oopperaorkesterin kanssa Arizonassa v. 1988, Bachin Johannes-passion Dresdenissä v. 1991 ja 2004, Mozartin Requiemin v. 1997 Tokiossa Japanin radio-orkesterin kanssa, Bachin Jouluoratorion Moskovassa Moskovan sinfoniaorkesterin kanssa v. 1999, Mozartin Kruunajaismessun Budapestissa ja Gyorissa Gyorin filharmonisen orkesterin kanssa lokakuussa 2001 sekä sama teos Prahassa ja Wienissä 50-vuotisjuhlakiertueen yhteydessä kesäkuussa 2002. Wienissä teos esitettiin kuoron ensimmäisen pitkäaikaisen johtajan Peter Lacovichin johdolla. Elokuussa 2006 kuoro oli mukana Esa-Pekka Salosen johdolla Mahlerin 8. sinfonian toteutuksessa Baltic Sea Festivalilla Tukholmassa. Lokakuussa 2006 kuoro konsertoi Philadelphiassa ja New Yorkissa yhdessä amerikkalaisen Renaissance Band Piffaron kanssa esittäen mm. vanhoja Piae Cantiones-sävelmiä, sekä J.S. Bachin ja H. Schützin motetteja. Vuonna 2010 esitettiin Dresdenissä J. Brahmsin Ein deutsches Requiem Dresdenin Kreuzkuoron ja Dresdenin Filharmonisen orkesterin kanssa. Vuonna 2018 kuoro esitti J.S. Bachin Magnificat in D:n ja motetin 'Singet dem Herrn' Unkarissa Con Spirito -kirkkomusiikkifestivaalilla yhdessä Budapesti Vonósok -kamariorkesterin kanssa Pécsissä, Békéscsabassa ja Nyíregyházassa. Vuonna 2019 Cantores Minores aloitti suurkonserttiensa suoratoistot. Koronapandemian aikana 2020-22 toteutettiin useita virtuaalisia konsertteja. Cantores Minores on myös tuottanut Brittenin Nooan tulva -kirkko-oopperan Helsingin Juhlaviikoilla 1973-74 sekä 1100-luvulta peräisin olevan Codex Calixtinus -messun Helsingin kulttuuripääkaupunkivuonna 2000. |
Palkittu kuoro
Jo vuonna 1965 Cantores Minores voitti ensimmäisenä suomalaiskuorona BBC:n järjestämän Let the People sing -kilpailun ja v. 1994 se saavutti sarjansa kärkisijan Ranskan Amiensissa pidetyssä ensimmäisessä Euroopan katedraalikuorojen kilpailussa. Kaudella 2009-10 kuoro oli YLEn valitsema 'Vuoden Nuorisokuoro'. Vuonna 2011 Stadin Slangi ry. myönsi kuorolle 'Stadin Junnu 2011'-tunnustuspalkinnon. Vuonna 2012 nimesi Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry. kuoron 'Vuoden musiikkiryhmäksi'. Valtion musiikkitoimikunta myönsi kuorolle musiikin valtionpalkinnon vuonna 2014. Maaseudun Kukkasrahasto säätiö palkitsi kuoron vuonna 2015 Vuoden kasvattaja 2014 -palkinnolla. Lokakuussa 2017 kuoro oli ehdolla Vuosisadan Kulttuurigaalassa Vuosisadan kulttuuriteko-kategoriassa yhdessä neljän muun ehdokkaan kanssa. Keväällä 2022 kuoro sai Martti Talvela -säätiön stipendin tunnustuksena pitkään jatkuneesta ja merkittävästä laulun sekä musiikin kasvatustyöstä.
|