Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali
2002 - 2008 - 2013

FESTIVAALIN HISTORIA

Cantores Minores järjesti Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaalin ensimmäinen kerran kuoron 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2002, toisen festivaalin 55-vuotisjuhlakauden päätteeksi 2008 ja viimeisimmän festivaalin 60-vuotisjuhlakauden päätteeksi 2013.

Alusta alkaen festivaalin tavoitteena on ollut tiivistää ja kehittää alueen poikakuorojen yhteistyötä, edistää kuorolaisten kansainvälistä kasvatusta sekä poikakuorotyön ja -tyyppien tunnetuksi tekeminen.

Festivaalille ovat osallistuneet seuraavat kuorot:

2002: Stockholms Gosskör, Ruotsi, Tallinna Poistekoor, Viro, Rigas Doma Zenu koris, Latvia, Dresdner Kapellknaben, Saksa, Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, sekä Polskie Slowiki -poikakuoro, Poznan/Puola

2008: Uppsala Domkyrkas Gosskör, Ruotsi, Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/ Norja, Københavns Drengekor, Tanska, Rigas Doma Zenu koris, Riika/ Latvia, Glinka-kuoro, Pietari/Venäjä.

2013: Adolf Fredriks Gosskör, Tukholma/Ruotsi, Chorus Azuoliukas, Vilna/Liettua, Glinka-kuoro, Pietari/Venäjä, Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/Norja

Festivaalin taiteelliset johtajat:

2002: professori Christian Hauschild

2008 ja 2013: musiikin tohtori Hannu Norjanen

Yhteistyössä mukana - In co-operation with

3. Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali
10.-13.10.2013
Helsinki - Espoo - Vantaa

FESTIVAALIN OSALLISTUJAKUOROJEN EDUSTAJAT JA FAZER-SUKLAA:)

Cantores Minores, joht. Hannu Norjanen

Adolf Fredriks Gosskör, joht. Pelle Olofson

Azuoliukas, joht. Vytautas Miskinis

Glinka, joht. Vasili Gratshov

Nidarosdomens Guttekor, joht. Bjørn Moe

FESTIVAALIN HISTORIA

Cantores Minores järjestää nyt kolmannen kerran Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaalin. Ensimmäinen festivaali järjestettiin kuoron 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2002 ja toinen festivaali 55-vuotisjuhlakauden päätteeksi 2008. Festivaalille ovat osallistuneet seuraavat kuorot: 2002: Stockholms Gosskör, Ruotsi, Tallinna Poistekoor, Viro, Rigas Doma Zenu koris, Latvia, Dresdner Kapellknaben, Saksa, Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, sekä Polskie Slowiki -poikakuoro, Poznan/Puola; 2008: Uppsala Domkyrkas Gosskör, Ruotsi, Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/ Norja, Københavns Drengekor, Tanska, Rigas Doma Zenu koris, Riika/ Latvia, Glinka-kuoro, Pietari/Venäjä.

Alusta alkaen festivaalin tavoitteena on ollut tiivistää ja kehittää alueen poikakuorojen yhteistyötä, edistää kuorolaisten kansainvälistä kasvatusta sekä poikakuorotyön ja -tyyppien tunnetuksi tekeminen.

OSALLISTUVAT KUOROT

Adolf Fredriks Gosskör, Tukholma, Ruotsi
Adolf Fredrik –musiikkikoulu ja sen poikakuoro
www.afboyschoir.se

Adolf Fredrik -musiikkikoulu on Ruotsin vanhin erityiskoulu, perustettu vuonna 1939. Alusta asti koulu on toiminut Adolf Fredrik –koulussa vuoden 1910 rakennuksessa Tukholman keskustassa.

Tällä hetkellä koulussa on 36 luokkaa, 30 oppilasta joka luokassa. Koulu on kunnallinen peruskoulu luokkatasoilla 4-9. Normaalien kouluaineiden lisäksi oppilaat saavat 5-7 tuntia viikossa opetusta laulussa ja musiikkiaineissa. Kouluun tulee vuosittain noin 1 100-1 200 pyrkijää, joista 180 hyväksytään kuudelle rinnakkaiselle neljännelle luokalle. Hyväksytyistä 30% on poikia, 60% tyttöjä eli joka luokalle hyväksytään 10 poikaa ja 20 tyttöä.

Kuoron muodostaa aina kaksi rinnakkaisluokkaa yhdessä ja se jatkuu koko koulun läpi. Joka luokkatasolla on siis kolme erillisenä toimivaa kuoroa. Kuoroharjoitukset ovat kuoronmuodostavien kahden luokan yhteisiä ja kouluaikana joka kuorolla on monia esiintymistilaisuuksia.

Koulun edustuskuoro on kansainvälistä mainetta ja palkintoja saavuttanut Adolf Fredrikin tyttökuoro. Kuoroon valitaan laulajia 6-9 –luokilta. Ylimmän luokan lopetettua valitaan aina 10 uutta laulajaa vuosittain.

Koulussa toimi alusta asti myös poikakuoro, jossa laulaa 11-14 –vuotiaita poikia. Sen toiminnassa oli tauko vv. 1997-2001. Nykyään se toimii edelleen erittäin menestyksellisesti. Kuoro on tasaääninen (SSAA) ja siinä laulaa samanaikaisesti 45 poikaa. Kuoroa on vuodesta 2001 lähtien johtanut Adolf Fredrik –koulun musiikinopettaja Pelle Olofson. Kuoro pitää säännöllisesti omia konsertteja ja toimii usein erilaisissa edustustehtävissä. Kuorolaiset avustavat säännöllisesti mm. Mahlerin sinfonioiden ja eri oopperaproduktioiden poikaääniä tarvitsevissa osissa. Se on tehnyt myös omia matkoja.

Choras Azuoliukas, Vilna, Liettua
Azuoliukas poikakuoro
www.azuoliukas.lt

Nimi Azuoliukas tarkoitta pikku tammea. Kuoron perusti kuoronjohtaja Hermanas Perelsteinas vuonna 1959. Nykyään Vilnan Choras Azuoliukas -musiikkikoulu on valtion tukema. Pojat tulevat kouluun 6-7-vuotiaina ja etenevät esiintyviin ryhmiin 10.11-vuotiaina. Suurin osa kuoron miesäänistä on katolisen perinteen mukaisesti aikuisia laulajia, mutta SATB-kuoron kaikki laulajat ovat silti omia kasvatteja. Kuoroon ei ole vaikeuksia löytää uusia laulajia, nykyään sattuu, että isä ja poika esiintyvät lavalla yhtä aikaa. Azuoliukas-toimintaan on sen historian aikana osallistunut noin 6000 poikaa.

Koulussa toimii 50 opettajaa, joista kahdeksan on entisiä Azuoliukas-kuorolaisia. Azuoliukas käsittää tällä hetkellä kahdeksan eri kuoroa, lapsi-poikakuoroista mieskuoroihin ja laulajien iät vaihtelevat 6-vuotiaista 40-vuotiaisiin. Neuvostoliiton kaudella kuoron merkitys liettualaisen kulttuurin lähettiläänä länsimaissa oli erityisen tärkeä.

Sekaääninen poikakuoro tekee jatkuvasti konserttimatkoja ulkomaille. Harjoitukset on melkein alusta asti pidetty Vilnan Opettajien talossa. Kuoron ohjelmistoon kuuluu klassista ja nykymusiikkia, kirkollista ja maallista. Orkesteriteoksia esitetään paljon.

Nykyinen johtaja Vytautas Miskinis on itse Azuoliukas-musiikkikoulun kasvatti. Hän on ollut kuoron taiteellinen johtaja vuodesta 1979.

The Boy Choir of the Glinka Choir College, Pietari, Venäjä
Pietarin Glinka-kuorokoulu ja sen poikakuoro

Kuorokoulu pitää perustamisvuotenaan vuotta 1479, jolloin tsaarin pappeinkuoroon tarvittiin kirkkaita poikaääniä ja heille oma koulu. Perimätieto kertoo, että Iivana Julma oli niin ihastunut poikakuoroon, että piti sitä mukanaan sotaretkilläänkin. Vuonna 1703 Pietari Suuri siirsi koulun Moskovasta Pietariin, jossa se toimi hovin kuorona Cappella-rakennuksessa Eremitaasin lähellä. Siellä pidetään edelleen useat kuoron konsertit, vaikka sillä nykyään on uusi koulurakennus. Tämän poikakuoron sointi on historiansa aikana kerännyt ihastuneita mainintoja. Muiden muassa Heikki Klemetti, jonka mielestä korkeat äänet pilasivat pojan äänen, oli sitä mieltä, että Pietarin hovin poikakuoro oli “nimenomaan sävelpuhtauden ja valikoidun ääniaineksen ensiluokkaisuuteen nähden maailman ensimmäinen kuoro.”

Kuorokoulussa ovat saaneet opetusta ja opettaneet monet Venäjän kuuluisimmat muusikot. Nykyisen Glinka-kuorokoulun päämääränä on kasvattaa musiikin ammattilaisia. Pojat alkavat koulun 7-vuotiaina ja kolmen vuoden jälkeen jatkavat lahjakkaimmat. Toinen testi on ennen lukiovaihetta. Kaikki lukion suorittaneet saavat ammattimuusikon diplomin. Koulu on 11-vuotinen ja maksuton ja siihen otetaan oppilaita koko Venäjän alueelta. Koulussa on oppilaita noin 160 ja sen yhteydessä on asuntola 60:lle Pietarin ulkopuolelta tulevalle pojalle. Koulun ja kuoron sisäinen kuri on tiukkaa.

Kuorokoulun poikakuoro jatkaa alkuperäisiä perinteitä. Se on nykyään sekaääninen, SATB myös miesäänet ovat kouluikäisiä. Kuoro toimii tarvittaessa edustuskuorona erilaisissa tehtävissä, konsertoi usein ja tekee laajoja konserttimatkoja niin Venäjällä kuin ulkomaillakin. Sen ohjelmisto käsittää ortodoksisen liturgiamusiikin lisäksi myös länsimaista kirkollista musiikkia. Vuodesta 2008 kuoron taiteellisena johtajana on toiminut Vasily Gratschev.

Nidarosdomens Guttekor, Trondheim, Norja
Nidarosin tuomiokirkon poikakuoro
www.guttekoret.no

Nidarosin mahtavan katedraalin poikakuoro on esimerkki Euroopan poikakuorojen kehityshistoriasta. Sen alku juontaa 1000-luvulle katedraalin syntyajan Katedraalikoulun liturgiaa laulaneisiin poikiin. Vähän yli sadan vuoden ajan katedraalissa lauloin muita kuoroja, mutta vuonna 1927 herätettiin katedraalikuoro uudelleen. Nykyään kuoro osallistuu säännöllisesti katedraalin jumalanpalveluksiin ja messuihin. Se pitää omia konsertteja ja tekee vuosittain ulkomaisia konserttimatkoja Euroopan eri maihin, USA:han ja Kanadaan.

Pääkuoron kuuluu 75-80 laulajaa. Se on sekaääninen (SSAATTBB) kuoro, jonka nuorimmat laulajat ovat 9-vuotiaita. Alkuperäisen katolisen perinteen mukaisesti miesäänet ovat aikuisia, yläikäraja 70 vuotta. Kuoroon pyritään yleensä kahden vuoden esikoulun jälkeen. Esikoulu toimii Trondheimin kunnallisen kulttuurikoulun yhteydessä.

Uudelleen perustamisensa jälkeen kuorolla on ollut kolme johtajaa. Nykyinen johtaja Bjørn Moe, vuodesta 1973, aloitti kuoropoikana Nidarosin tuomiokirkon poikakuorossa ja lauloi siinä vuosina 1953-1973. Nykyään hän on Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston professori, kirkkomusiikin ja musiikin teorian tutkija ja erityisesti kuoronjohdon opettaja.

FESTIVAALIN TAPAHTUMAT (päivitetty 11.10.2013)

Avajaiskonsertti

to 10.10.2013 klo 19
Helsingin tuomiokirkko

Cantores Minores
joht. Hannu Norjanen
Markus Malmgren, urut, Lea Pekkala, sello, Petri Ainali, kontrabasso

H. Schütz, J. Harvey, H. Distler, K. Penderecki, J.S. Bach

Liput: alk. 20, 15/10, 5 e (numeroidut rivit) + toimituskulut 1,50-12,50 e/kpl
Lippupalvelu
n lippukaupat ja tuntia ennen ovelta
(konsertin kesto n. 1 h 15 min)

Liput tulevat myyntiin ke 11.9.2013

LIPPUPAKETTITARJOUS: 10.10. AVAJAISKONSERTTI JA 13.10. PÄÄTÖSKONSERTTI 1-KATEGORIAN LIPPUPAKETTI 30 e (norm. 35 e)
Liput tulevat myyntiin ke 11.9.2013

Poikakuorokonsertti

pe 11.10.2013 klo 19
Vantaan Pyhän Laurin kirkko

Azuoliukas (Liettua)
joht. Vytautas Miskinis

Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e tuntia ennen ovelta

Poikakuorokonsertti

pe 11.10.2013 klo 19
Johanneksenkirkko

Nidarosdomens Guttekor (Norja)
joht. Bjørn Moe

Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e tuntia ennen ovelta

Poikakuorofestivaalin matineakonsertti

la 12.10.2013 klo 13
Helsingin kaupungintalon juhlasali

Azuoliukas (Liettua) joht. Vytautas Miskinis
Nidarosdomens Guttekor (Norja), joht. Bjørn Moe

Vapaa pääsy (pääsylippujen ennakkojako Virka-info/Helsingin kaupungintalo 5.10. alkaen)

Poikakuorokonsertti

la 12.10.2013 klo 15
Olarin kirkko

Adolf Fredriks Gosskör (Ruotsi)
joht. Pelle Olofson

Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e tuntia ennen ovelta

Poikakuorokonsertti

la 12.10.2013 klo 17
Kallion kirkko

Glinka-kuorokoulun poikakuoro, Pietari/Venäjä
joht. Vasili Gratshov

Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e tuntia ennen ovelta

Festivaalin messuavustukset

su 13.10.2013 klo 10

Pyhän Laurin kirkko - Adolf Fredriks Gosskör, Tukholma/Ruotsi, joht. Pelle Olofson
Olarin kirkko - Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, joht. Vytautas Miskinis
Kallion kirkko - Glinka-kuorokoulun poikakuoro, Pietari/Venäjä. joht. Vasili Gratshov
Helsingin tuomiokirkko - Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/Norja, joht. Bjørn Moe

Festivaalin päätöskonsertti

su 13.10.2013 klo 14.30 (HUOM! muuttunut aika)
Helsingin tuomiokirkko

Adolf Fredriks Gosskör, Tukholma/Ruotsi, joht. Pelle Olofson
Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, joht. Vytautas Miskinis
Glinka-kuorokoulun poikakuoro, Pietari/Venäjä. joht. Vasili Gratshov
Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/Norja, joht. Bjørn Moe

Cantores Minores, Helsinki/Suomi, joht. Hannu Norjanen

Liput: alk. 15, 10/5 e (numeroidut rivit) + toimituskulut 1,50-12,50 e/kpl
Lippupalvelu
n lippukaupat ja tuntia ennen ovelta
(konsertin kesto n. 1 h 15 min)

Liput tulevat myyntiin ke 11.9.2013

LIPPUPAKETTITARJOUS: 10.10. AVAJAISKONSERTTI JA 13.10. PÄÄTÖSKONSERTTI 1-KATEGORIAN LIPPUPAKETTI 30 e (norm. 35 e)
Liput tulevat myyntiin ke 11.9.2013